laserdiode

led.png
Hierboven het algemeen toegepast symbool voor laserdiode in schakelingen, op finimuis.nl is dit symbool ook in gebruik.

Een laserdiode bezit twee aansluitingen welke Anode en Kathode worden genoemd, vaak is ook een combinatie van een led en een fotodiode toegepast. Deze hebben drie-aansluitingen, waarvoor onderstaand symbool zal worden toegepast:
laserdiode.png

ql80r4s.png
Op de afbeelding hierboven, ziet u een tekening waarop u de wijze van interne aansluitingen van de QL80R4S-A/B/C/D/E-S2 laser-diode kunt zien. Dit is een voorbeeld van een laser-diode welke in vijf-uitvoeringen leverbaar is. De uitvoeringen (A,B,C,D en E) corresponderen met (figuur 1 t/m figuur 5). Voor deze combinatie-laser diode, staat LD voor de led en PD voor de fotodiode.

Een laserdiode , ook wel diodelaser genoemd, is een laser waarbij het actieve medium een halfgeleider is, vergelijkbaar met het type dat gebruikt wordt in een led.
Het meest voorkomende en praktische type is gemaakt van PN combinatie halfgeleiders gevoed met ge´njecteerde elektrische stroom. Dit type wordt meestal ge´njecteerde diodelaser genoemd om ze te onderscheiden van optisch gepompte diodelasers die eenvoudiger te produceren zijn.
dl3149.png
Hierboven de DL3149-057 laserdiode in een TO56-behuizing, welke infrarood licht uitstraalt. Deze laserdiode is ook een combinatie-uitvoering (zoals duidelijk zal worden via de datasheet).
Klik hier voor datasheet van bovenstaande laserdiode

Tegenwoordig zijn diodelasers, ook in chip-formaat beschikbaar. Op onderstaande afbeelding een diodelaser-chip ter vergelijking liggend op het oog van een naald.
laserdchip.png
Hierboven een laserdiode in chip-uitvoering. Met name de zeer kleine afmetingen, zijn uniek.

Tegenwoordig worden vooral in de medische wereld, relatief sterke lasers toegepast. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n sterke laser.
plpm4450.png
De laser hierboven, bestaat uit vier rijen met vijf laserdioden, welke gezamelijk in ÚÚn butterfly Dual In Line-behuizing zijn ondergebracht.

Laserdiodes worden onder andere toegepast in compact disc-spelers en vrijwel alle andere optische opslagmedia. Algemeen worden ze in afstandsbedieningen ingezet.

Laatste update : 04 december 2014

Terug naar de Diode en dergelijke pagina
Terug naar Component informatie
Terug naar Startpagina
Email aan Finimuis.nl