INSTELBARE CONDENSATOR

trimmer.png
het algemeen gebruikte symbool voor een instelbare condensator in schakelingen

Over het algemeen is Trimmer de naam welke in de elektronica-wereld gehanteerd wordt voor een instelbare condensator.

Een trimmer zal worden toegepast, op plekken waar een instel mogelijkheid gewenst is, bijvoorbeeld onder verschillende omstandigheden heeft u andere capacitieve waarde nodig.
De trimmer heeft bijvoorbeeld een capaciteit welke ligt tussen(10 tot 40 picoFarad), hiermee kunt u een capaciteits-waarde instellen over dat gehele bereik.

Het instellen van een trimmer vindt plaats door het verdraaien (via een kleine schroevendraaier) van één van de platen.

trimmer3.png
Bovenstaand voorbeeld laat een folie trimmer zien, waarbij u in het midden een opstaande koperkleurige as ziet. Hierin is een gleuf aangebracht om een schroevendraaier in de plaatsen om de bovenste plaat te kunnen verdraaien.
Op de bovenstaande afbeelding, zijn een drietal aansluitpunten zichtbaar, er is er eentje gemerkt(gele stip) wat de variable capaciteit aansluiting weergeeft.

Er bestaan ook uitvoeringen, welke twee aansluitpunten bezitten, zoals bijvoorbeeld de schijftrimmer waarvan u hieronder een voorbeeld kunt zien.
schijftrimmer.png

kertrimmer.png
Uitvoering van een algemeen bekende keramische trimmer met drie aansluitingen.

smdtrimmer.png
Sterk vergrote uitvoering van een trimmer in SMD-uitvoering een schroevendraaier(tje) kan via de opening aan de boven de plaat verdraaien.

muratatrimmer.png
Uitvoering van een keramische trimmer in SMD-uitvoering de trimmer is rechtopstaand gefotgrafeerd, zodat één van de twee aansluit-vlakken zichtbaar is.

trimmeroud.png
Uitvoering van een trimmer met een aluminium bus door het met de hand verdraaien (omhoog / omlaag) over het schroefdraad veranderd de capaciteit.
Dit soort trimmers kunt u tegenkomen in met name verouderde radio's en dergelijke.

Over het algemeen worden trimmers voorzien van een gestempelde waarde, soms ook een bepaalde kleur van de omhulling.
Via de leveranciers danwel het raadplegen van datasheets van fabrikanten, kunt u specifieke informatie aangaande capaciteit, afmetingen en dergelijke achterhalen.

Laatste update : 28 september 2014


Terug naar de Condensatoren pagina

Terug naar Component informatie

Terug naar Startpagina

Email aan Finimuis.nl