LDR-WEERSTAND

LDR-weerstand
het algemeen gebruikte symbool voor LDR weerstanden in schakelingen

De afkorting LDR van een LDR-weerstand, staat voor Light Depended Resistor. In het nederlands: Licht gevoelige weerstand.

Hierbij is de weerstands-waarde afhankelijk van de hoeveelheid Licht welke op het lichtgevoelige gedeelte van de LDR valt.

De LDR-weerstandDe LDR-weerstandDe LDR-weerstand
Voorbeelden van diverse LDR-weerstand uitvoeringen

De weerstandswaarde van een LDR-weerstand wordt kleiner, naarmate de LDR-weerstand sterker wordt belicht. Hierdoor kan de weerstandswaarde sterk variŽren.

Het gebruikte materiaal is meestal cadmiumsulfide, de onbelichte-weerstand bedraagt 1-10 MegaOhm terwijl de belichte-weerstand (afhankelijk van het type en de hoeveelheid licht) 75-300 Ohm is.
LDR-weerstanden reageren over het algemeen tamelijk traag. Met name het opbouwen van de onbelichte-weerstand heeft een halfwaarde-tijd in de orde van enige honderden milliseconden.

In het verleden werden LDR's wel toegepast als lichtmeter in camera's, waarbij de traagheid hierdoor wel eens tot foutieve belichting kon leiden.
Tegenwoordig worden LDR's met name toegepast als sensor in de modelbouw. Denk hierbij aan het naderen van een trein bij een overweg van een modelspoorbaan of het detecteren welke auto als eerste over de finish komt bij een modelracebaan.

Ook bij het detecteren van een hoeveelheid materiaal in een opslag, kunnen LDR's toegepast als zijnde niveau-sensor

Omdat er door diverse fabrikanten, LDR's in verschillende uitvoeringen worden gemaakt, waarbij er geen algemeen toegepaste codering van toepassing is.
Kunt u het beste een datasheet raadplegen, voor specifieke informatie. Hieronder een voorbeeld ven een datasheet

De VT900 LDR
Gedeelte van de VT900 lichtgevoelige weerstand datasheet

Laatste update : 14 september 2014


Terug naar Weerstand pagina

Terug naar Component informatie

Terug naar Startpagina

Email aan Finimuis.nl