Schakeling is geplaatst op 30 augustus 2005

Schakeling is aangepast op 22 augustus 2018

Muzikale deurbel met melodie-chip.

Het Integrated Circuit AY-3-1350 (IC 1) is een N-kanaal MOS-microprocessor melodie-synthesizer die een voorgeprogrammeerd geheugen heeft, welke 25 internationale melodieen en drie belklanken weer kan geven. Deze melodie-chip is veelal toegepast in speelgoed-artikelen. De voedingsspanning van dit Integrated Circuit mag tussen 4,5 Volt en 7 Volt liggen. Vanwege het lage stroomverbruik van ongeveer 60 milliAmpere, kan deze schakeling goed met batterij-voeding overweg. In rust is de batterij namelijk uitgeschakeld, inschakelen van de voedingsspanning gebeurd wanneer er op 1 van de drie drukknoppen(S 3,S 4,S 5) wordt gedrukt. Waneer 1 van de drie drukknoppen(S 3,S 4,S 5) is bediend zal Transistor(T 1) in geleiding komen om de interne synthesizer van Integrated Circuit(IC 1) te starten. De zenerdiode(ZD) beperkt de spanning op ongeveer 5,6 Volt. De startpuls wordt overgenomen via pen 12 van het Integrated Circuit (IC1). Zo lang de melodie weergegeven wordt door de luidspreker(LS) zal pen 12 op een laag logisch niveau blijven. Wanneer de melodie gestopt is, zal pen 12 een hoog logisch niveau krijgen, en daarmee de voedingsspanning uitschakelen. Via de standenschakelaars(S 1 en S 2) kan een keuze uit 1 van de 25 beschikbare melodieen, worden gemaakt die met het bedienen van drukknop(S 3) ten gehore worden gebracht via de luidspreker(LS). Tabel A(onderaan in de componentenlijst) geeft een overzicht van de melodieen. Met behulp van instelpot(P 1) is de toonhoogte van de melodie in te stellen. Via Instelpot(P 2) kan de snelheid van de melodie worden ingesteld. Wanneer u drukknop(S 4) indrukt zal altijd een aflopende-toonladder te horen zijn. Wanneer u op drukknop(S 5) drukt zal afhankelijk van de stand van standenschakelaar(S 1) een melodie gekozen worden uit A0, B0, C0, D0 of E0. Wanneer u een andere melodie wenst, kunt u pen 16 van Integrated Circuit(IC 1) via het aansluitpunt A verbinden met 1 van de aangesloten contacten(3,5,7 of 9) van standenschakelaar(S 2). Wanneer standenschakelaar(S 1) in de stand 5 staat, zal er geem melodie worden gekozen, maar zal het drukken op drukknop(S 3) de Westminster gong weergeven. Het bedienen van drukknop(S 4) laat een aflopende toonladder horen. Het bedienen van drukknop(S 5) zal een tweetoning gong laten horen. De luidspreker(LS) wordt rechtstreeks vanuit het Integrated Circuit(IC 1) aangestuurd via pen 14, waarbij de transistoren(T3, T4 en T5) voor een voldoende versterking van het signaal zorgen.

0305.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteind een lichtgroen vierkant vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl