Schakeling is geplaatst op 20 juli 2018.

Eenvoudige 555-precisie timer Tester.

Het veel toegepaste 555 precisie timer Integrated circuit, is over het algemeen zeer betrouwbaar, echter kan het voorkomen dat u toch een defect exemplaar treft. Via deze schakeling kunnen verdachte exemplaren op een simpele en effectieve manier worden getest. Om een test te kunnen uitvoeren, dient het te onderzoeken exemplaar(ICTEST) te worden geschakeld als astabiele multivibrator. Wanneer de TEST-drukknop(S) ingedrukt wordt, zal condensator(C) worden geladen via de weerstanden(R1 en R2). Zodra de spanning over condensator(C) het trigger-niveau bereikt van de te testen timer Integrated Circuit(ICTEST) zal een interne flipflop omschakelen en zal het logische niveau op PEN 7 van het te testen timer Integrated Circuit(ICTEST) laag worden, om condensator(C) te ontladen. Wanneer de spanning over condensator(C) gedaald is tot de drempelspanning van het te testen timer Integrated Circuit(ICTEST), zal het logische niveau van pen 7 weer hoog worden, en begint er een nieuwe laadcyclus. De uitgang (pen 3) van het te testen timer Integrated Circuit(ICTEST) is verbonden met een paar LED's(LED 1 en LED 2). Wanneer deze uitgang op een logisch hoog-niveau is zal LED 2 aan zijn, en zal LED 1 uit blijven. Bij een laag logisch-niveau van de uitgang zal juist LED 2 uit en LED 2 aan zijn. Indien u een goed exemplaar van het timer Integrated Circuit(ICTEST) bezir, zullen de beide LED's om beurten oplichten. Vanwege het lage stroomverbruik, is batterij-voeding heel goed mogelijk voor deze enorm handig Tester.

0296.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Omdat de condensator(C) een SMD-uitvoering betreft, staan er nabij de condensator(blauwe aansluitpunten) in het BLAUW uitgevoerde printbanen, welke op elk uiteinde een groen vierkant vlak hebben waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn de verbindingsdraden waarmee de SMD-componenten via doorgeboorde gaten met de layout-kant van de printplaat verbonden moet worden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl