Schakeling is geplaatst op 12 juli 2018.

220 Volt hoog vermogen knipperlampen.

OPGELET: de HELE schakeling is verbonden met de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Via deze schakeling kunnen een tweetal Par 38 "flood" reflector-lampen van maximaal 100 Watt via een regelbaar oscillator-patroon knipperen. Omdat relatief eenvoudige onderdelen zijn toegepast, is deze schakeling rechtstreeks uit het 220 Volt wisselspanning lichtnet van voeding voorzien. Om storingen op het lichtnet te voorkomen, schakelt deze schakeling op de nuldoorgangen van de netspanning. Dit is te bereiken via gevoelige thyristoren(TH1 en TH2) en een op CMOS-technologie gebasseerd Integrated Circuit(IC1). De netvoeding van de stuurelektronica is gevormd door serieweerstand(R1) en zenerdiode(ZD). Diode(D5) moet het leeglopen van condensator(C1) tegengaan, op de momenten dat de momentele netspanning lager dan 10 Volt is. Omdat voor het sturen van de 220 Volt~ lampen, thyristoren zijn toegepast is een bruggelijkrichter bestande uit de dioden(D1 t/m D4) toegepast. Op deze wijze kunnen de lampen(LA1 en LA2) gedurende de volledige netperiode toch branden. Rond de logische poort(IC1B) is een oscillator gebouwd, waarvan de oscillator-frequentie regelbaar is via potentiometer(P). LEP OP, voor de potentiometer(P) moet een liefst volledig kunststof type worden genomen omdat de HELE schakeling is verbonden met 220 Volt wisselspanning LET HIER OP. Als nulspanningsdetector doen transistor(T1) en de weerstanden(R1, R3 en R7) dienst. Bij iedere nuldoorgang zal er op de collector van transistor(T1) een positief pulsje van 300 microSeconde komen. Dit pulsje zal worden toegevoerd aan de logische poorten(IC1A en IC1D). Op de andere ingang van logische poort(IC1A staat het oscillator-signaal en op de andere ingang van logische poort(IC1D) staat het omgekeerde oscillator-signaal. Alleen wanneer de netspanning in de buurt van 0 Volt komt, en bijvoorbeeld pen 1 van logische poort(IC1A) een hoog logisch niveau heeft zal de uitgang (pen 3) even op een logisch laag-niveau komen. Op dat moment zal transistor(T2) uit geleiding komen, met als gevolg dat thyristor(TH1) via weerstand(R3) gedurende een halve netperiode zal ontsteken. Hetzelfde is van toepassing voor thyristor(TH2) wanneer (pen 13) van logische poort(IC1D) op een logisch hoog-niveau is. De beide lampen(LA1 en LA2) zullen op het ritme van de oscillator beurteling even oplichten. Op deze wijze is een regelbaar knipperlicht gerealiseerd. Als laaste nogmaals de waarschuwing dat de hele schakeling direct is verbonden met de 220 Volt netspanning.

0291.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

OPGELET: op HELE schakeling is verbonden met de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Omdat zenerdiode(ZD) een SMD-uitvoering betreft, staan er vanaf de de (blauwe aansluitpunten) in het BLAUW uitgevoerde printbanen, welke op elk uiteinde een lichtgroen vierkant vlak hebben waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn de verbindingsdraden waarmee de SMD-zenerdiode via doorgeboorde gaten met de layout-kant van de printplaat verbonden moet worden.

Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteind een lichtgroen vierkant vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.

OPGELET: op HELE schakeling is verbonden met de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl