Schakeling is geplaatst op 18 mei 2005
Beveiligde 5 Volt 5 Ampére netvoeding.
Vanwege tekentechnische redenen is een "160 VA ringkerntransformator met 2 secundaire kanten getekend. Hier wordt echter een 120 VA type met 1 secundaire kant gebruikt. In schakelingen waarin microprocessor-schakelingen gebruikt worden is het van zeer groot belang dat u GEWAARSCHUWD wordt, wanneer de 'belasting' van de schakeling TE GROOT is omdat de spanning afneemt naarmate de stroom groter wordt. Hierdoor zal de schakeling niet goed functioneren. In deze voedingsschakeling is een 'trap' opgenomen welke zorgt voor het oplichten van een RODE LED (D2) wanneer de afgegeven spanning daalt tot 4,75 Volt. De toegepaste spanningsregelaar is een type in een TO3 behuizing welke ongeveer 6 Ampére kan verwerken. De GROENE LED (D1) geeft aan dat de netvoeding 'ingeschakeld' is. De FET (T1) is als constante stroombron geschakeld, en zal bij normale bedrijfstoestand stroom naar massa laten vloeien via ZD1. De tolerantie van ZD1 moet op 2% liggen. Wanneer de netvoeding een spanning tussen 4,8 tot 5,2 Volt afgeeft zal D2 NIET geleiden omdat de drempelspanning ongeveer 1,4 V bedraagt. Stijgt nu de belasting boven het toelaatbare, dan zal D2 oplichten tot 4,75 V omdat D2 de 'functie' van ZD1 over zal nemen. Vanwege de RODE kleur van D2, bent u dus gewaarschuwd dat het opgenomen vermogen TE HOOG is. Tevens is de als belasting gebruikte schakeling "beveiligd" tegen een te lage werkspanning.
0269.jpg
Klik op afbeeldingen om hele schakeling te zien.


layout.gif
De componenten aan de linkerkant van de layout (220V~, S1, F1, TR, en de aansluitpunten A/A' t/m D/D') zijn met GRIJZE draden aangesloten. Dit betekent dat de onderdelen BUITEN de printplaat vallen, maar om tekentechnische redenen zijn geplaatst.
Afbeelding geeft componentenzijde weer, rode lijnen zijn de printbanen aan de soldeerzijde (In de layout staan staan vierkante soldeervlakken, verbonden met een lichtgroene lijn. Deze lijn geeft een doorverbinding aan, welke aan de componentenzijde van de print gelegd moet worden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster