Schakeling is geplaatst op 18 mei 2005.

Schakeling is AANGEPAST op 13 mei 2018.

NetVoeding beveiligd 5 Volt / 5 Ampère.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Tegenwoordig worden ringkerntransformatoren steeds vaker met 2 secundaire wikkelingen uitgevoerd. Deze schakeling maakt gebruik van 1 secundaire wikkeling, het is NIET de bedoeling dat de 2 beschikbare secundaire wikkelingen in serie voor een hogere spanning OF parallel voor een hogere uitgangsstoom worden geplaatst. DE OVERIGE COMPONENTEN ZIJN HIER NAMELIJK NIET OP AANGEPAST. De tweede ongebruikte wikkeling kunt u middels een kroonsteen geisoleerd in de behuizing als reserve plaatsen.

In schakelingen waarbij geavanceerde microprocessoren gebruikt worden is het van zeer groot belang dat u gewaarschuwd gaat worden, wanneer de belasting van de schakeling TE groot is. De reden hiervan schuilt in het feit dat de spanning afneemt naarmate de stroom toeneemt. Hierdoor zal de schakeling wellicht niet goed functioneren, danwel zich vreemd gedragen. In deze Netvoeding-schakeling is een trap opgenomen welke zorgt voor het oplichten van een RODE LED (LED 2) wanneer de afgegeven spanning daalt tot 4,75 Volt. De toegepaste spanningsregelaar (IC) is een type in een TO 3 behuizing welke ongeveer 6 Ampère stroom kan verwerken. De GROENE LED (LED 1) geeft aan dat de netvoeding is ingeschakeld. De FET (T) met een Idss van 10..20 milliAmpère is als constante stroombron geschakeld, en zal bij normale bedrijfstoestand stroom naar NUL laten vloeien via de zenerdiode (ZD). De tolerantie van de zenerdeiode (ZD) moet op 2 % liggen. Wanneer de netvoeding een spanning tussen 4,8 tot 5,2 Volt afgeeft zal de RODE LED (LED 2) niet geleiden omdat de drempelspanning ongeveer 1,4 Volt bedraagt. Stijgt nu de belasting boven het toelaatbare, dan zal de RODE LED (LED 2) oplichten tot 4,75 Volt uitgangsspanning omdat de RODE LED (LED 2) de functie van de zenerdiode (ZD) over zal nemen. Vanwege de RODE kleur van (LED 2), bent u dus gewaarschuwd dat het opgenomen vermogen TE HOOG is. Tevens is de als belasting gebruikte schakeling beveiligd tegen een te lage werkspanning, zodat die zonder vreemde effecten zal functioneren.

0269.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

0269trav.png
Klik op afbeelding om de aansluitgegevens van de ringkern-transformator te bekijken.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl