Schakeling is geplaatst op 9 mei 2005.

AANGEPAST op 9 mei 2018

NetVoeding 12...18 Volt / 8 Ampère.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Tegenwoordig worden ringkerntransformatoren steeds vaker met 2 secundaire wikkelingen uitgevoerd. Deze schakeling maakt gebruik van 1 secundaire wikkeling, het is NIET de bedoeling dat de 2 beschikbare secundaire wikkelingen in serie voor een hogere spanning OF parallel voor een hogere uitgangsstoom worden geplaatst. DE OVERIGE COMPONENTEN ZIJN HIER NAMELIJK NIET OP AANGEPAST. De tweede ongebruikte wikkeling kunt u middels een kroonsteen geisoleerd in de behuizing als reserve plaatsen.

De opzet een van deze schakeling is een netvoeding voor mobiele apparatuur wat een aanzienlijk vermogen vraagt. Er is gekozen voor een eenvoudige maar robuuste uitvoering. Via potentiometer(P) welke een KUNSTOF-AS moet hebben en goed geisoleerd ten opzichte van de behuizing moet zijn geplaatst is de uitgangsspanning regelbaar tussen 12 tot 18 Volt. De beide vermogen-transistoren (T2 en T3) zullen bij maximale belasting ongeveer 130 Watt gaan dissiperen in de vorm van warmte, het is daarom van groot belang dat voor behoorlijke koelblokken gekozen moet worden. Het liefst dienen deze verticaal te worden geplaats, om een goede luchtstroom te garanderen. Om voorgaande reden, dienen in de behuizing nabij de koelblokken ook ventilatie-sleuven aangebracht te zijn. Het is immers niet de bedoeling, dat vanwege de afgegeven warmte er componenten of wellicht de printplaat smelten. LET HIER GOED OP. Vanzelfsprekend moet u eveneens zorgen voor een goede isolatie van de transistoren en spanningsregelaar wanneer deze op de koelblokken gemonteerd worden.

De rimpelspanning bij maximale belasting loopt op van ongeveer 10 milliVolt bij 12 Volt tot 500 milliVolt bij 18 Volt uitgangsspanning.

0264.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

0264.png
Klik op afbeelding om de aansluitgegevens van de ringkern-transformator te bekijken.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht.
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. Geheel Links, zijn de 220 Volt~ aansluiting, schakelaar, zekering en bruggelijkrichter via BLAUWE lijnen verbonden met de transformator. Buiten de aansluitdraden van de transformator, kunt flexibele draden (van voldoende diameter) gebruiken om deze componenten met elkaar te verbinden. Afhankelijk van de opstelling in de behuizing en mogelijk 1 Groot koelblok, is er een goede flexibiliteit bij de bouw. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteind een lichtgroen vierkant vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl