Schakeling is geplaatst op 20 november 2016.

Veilige Penlight (AA-cel) batterij lader 1,5 tot 6 Volt, 50 milliAmpère.

Dit is een eenvoudig laadapparaat voor 1 tot 4 oplaadbare penlight (AA) batterijen. De veiligheid welke in de titel van deze schakeling staat, komt omdat wanneer de serie-kring van 1 (of meer) van de te laden batterij(en) verkeerd is geplaatst de lader NIET zal gaan laden. De eigenlijke lader bestaat uit een stroombron welke is opgebouw rond transistor (T2), welke zorg draagt voor een laadstroom van ongeveer 50 milliAmpère. De zenerdiode (ZD) en de Light Emitting Diode (LED) zullen de basisspanning van transistor (T2) constant houden. Als gevolg van het voorgaande zal ook de spanning over weerstand (R3) = zenerspanning (ZD) + LED-spanning (LED) - basis/emitter overgang van transistor(T2) constant blijven alsmede de stroom door weerstand (R3). De batterij-kring welke is opgenomen in de collector-lijn van transistor (T2) zal daardoor eveneens met een constante stroom worden geladen. Nu de veiligheid, deze bestaat uit transistor (T1), diode (D) en weerstand (R1). Wanneer u de te laden batterij-kring correct aansluit, zal transistor (T1) via de klemspanning van de batterij-kring worden open-gestuurd. Hierdoor zal de stroombron worden ingeschakeld en begint het laden, waarbij de Light Emitting Diode (LED) zal gaan oplichten als teken van het laadproces. Wanneer de batterij-kring verkeerd om is geplaatst, zal transistor (T1) in spertoestand blijven en zal de LED dan ook niet oplichten, dit is het teken dat u de batterij-kring anders moet plaatsen. Het mag u duidelijk zijn, dat natuurlijk schakelaar (S) wel moet zijn gesloten om uberhaupt te kunnen laden. De schakeling kan 1 tot maximaal 4 penlight (AA) batterijen tegelijk laden. Het is wel erg belangrijk dat de serie-kring van de batterijen goed is uitgevoerd, omdat de schakeling niet kan meten of er in de serie-kring een verkeerd-om situatie zich voordoet. Wanneer u gebruik maakt van een goede behuizing voor de penlight-batterij(en) zijn de plus en min kant goed aangegeven, net zoals dat op een batterij het geval is. De transformator (TR), brugcel (BC) en condensator (C) zijn voldoende om in een netvoeding te voorzien. LET OP: voor een goede werking, is het van belang dat de in serie geplaatste batterijen (BAT1 t/m BAT4) niet volledig zijn onladen. Er is namelijk een restspanning van ongeveer 1 Volt nodig, om transistor (T1) open te kunnen sturen.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

0262.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl