Schakeling is geplaatst op 07 november 2016

Kojak-achtige sirene.

Voor de meeste kinderen zal deze sirene een statusverhogende werking hebben. Deze schakeling geeft een uniek effect op een driewieler of fiets. De schakeling genereerd een Kojak-achtig-sirene geluid. Door het met minimale componenten te bouwen, en de afmetingen klein te maken, zijn er diverse toepassingen voor handen. In de basisuitvoering (zoals hier beschreven), is gekozen voor een batterijvoeding van 9 Volt. U kunt ook kiezen voor een netvoeding, waarvan de spanningswaarde tussen 4,5 Volt tot 12 Volt mag liggen. Hierdoor is de schakeling in de modelbouw goed toepasbaar. De schakeling maakt gebruik van twee timer Integrated Circuits en wat randcomponenten. Timer (IC2) wekt een toon die via potentiometer (P2) in hoogte aangepast kan worden op. Dit wordt rechtstreeks naar de miniatuur-luidspreker (LS) gestuurd. Uit de luidspreker zal echter geen constante toon klinken. omdat (IC2) gestuurd gaat worden door een laagfrekwent zaagtand-signaal welke via (IC1) zal worden opgegwekt en waarbij de frequentie via potentiometer (P1) te varieren is. Het ontstane signaal is nu een frequentie gemoduleerd signaal. Dit signaal is vaak hoorbaar bij sirene's, de hier gebruikte combinatie levert het zogenaamde Kojak-geluid op. De drukknop (S) is geplaats om te zorgen dat de batterij niet te snel leeg is. De toegepaste potentiometers maken het voor uw kind nog leuker omdat de sirene-snelheid en toonhoogte gemakkelijk te regelen zijn. Indien u dit niet wenst, kunnen ook instelpots worden toegepast (waardoor de schakeling nog compacter kan worden). Omdat het vermogen van de luidspreker (LS) laag is, zal het gebruik van de sirene in de buitenlucht niet gelijk zorgen voor het massaal uit de huizen komen van mensen.

0256.png
Klik op afbeelding om hele schakeling te zien .

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteind een lichtgroen vierkant vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email versturen aan Finimuis.nl