Schakeling is geplaatst op 16 augustus 2014

MEERKLEURIGE knipper-LED.

Fabrikant Fairchild-semiconductor heeft in 2000 onder het typenummer MV5419A een bipolaire 5 millimeter LED-lamp op de markt gebracht, welke er aan de buitenkant als een standaard 5 millimeter LED uitziet. Het unieke van deze LED is dat in ÉÉN 5 millimeter behuizing zowel een rode en een groene lichtbron zijn gehuisvest. Tevens zijn deze twee lichtbronnen ook nog eens tegengesteld-parallel intern verbonden, zodat er twee aansluitdraden zijn(Cathode en Anode). Wanneer u nog in het bezit bent van een LED van dit type, kunt u deze eenvoudig voor deze schakeling inzetten. Via het Integrated Circuit(IC1) en een paar randcomponenten, ontstaat een knipperende ROOD/GROENE alarmering met een knipperfrequentie van 2 Hertz. Deze schakeling verbruikt dusdanig weinig stroom, dat u deze eenvoudig in een auto/boot en dergelijke kunt inbouwen. Hiermee kunt u indien u NIET in de auto/boot aanwezig bent, deze afschrik-gevoelig te maken van het inbrekers-gilde. Mede vanwege de Twee kleuren uit één (normaal ogende) LED, brengt dit iemand met snode plannen wellicht aan het twijfelen. Wanneer u gebruik maakt van de MV5491A LED, dient u voor weerstand(R1) de waarde welke in de componentenlijst als R1* staat aangegeven te gebruiken. Wanneer u niet in het bezit bent van de MV5491A LED en deze niet meer te verkrijgen is, kunt u ook gebruik maken van twee standaard LED's. In het geval van twee losse LED's, dient u voor weerstand(R1) de in de componenten-lijst aangegeven waarde van R1** te nemen, omdat de standaard LED ongeveer 20 milliAmpére stroom kan verweken. Omdat (momenteel) de verkrijgbaarheid van een nieuw exemplaar van de MV5491A erg lastig is, ben ik voor de printlayout dan ook uitgegaan van twee losse LED's.

0233.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster