Schakeling is geplaatst op 20 februari 2005
Schakeling is aangepast op 13 augustus 2014

MORSE-code generator voor het leren "HOREN" van deze internationale codering.

Deze MORSE-code generator, is de meest eenvoudig opgezette uitvoering. Vanwege zijn eenvoud kan deze schakeling zeer goed worden ingezet bij personen die de MORSE-code willen leren. Via de precisie-timer(IC1) en de componenten rondom dit Integrated Circuit, worden de bekende MORSE-code (lange) of (korte) pieptonen gegenereerd. Deze pieptonen worden vanaf de uitgang van het Integrated Circuit(pen 3) via weerstand(R3), condensator(C3) en potentiometer(P1) rechtstreeks naar de Tulp-plug(UIT) gestuurd. Op deze tulpplug, moet een hoofdtelefoon worden aangesloten welke een impedantie heeft tussen 200...2000 Ohm. Deze hoge impedantie is belangrijk in verband met de batterij-voeding van de schakeling. WERKING: Op de aansluitpunten (IN-A) en (IN-B) wordt de zogenaamde seinsleutel aangesloten. Deze seinsleutel is (wanneer u ietwat creatief bent) relatief eenvoudig zelf te fabriceren. Zoals u in de schakeling kunt waarnemen, betreft de basis van de seinsleutel een HOUTEN wasknijper. In het onderste deel van de wasknijper, op de plaatst waar normaal het wasgoed op de waslijn vastgeklemd is boort u een gaatje waardoor u een houtschroef (of bout met veerring en moer) kunt plaatsen om het onderste deel van de wasknijper op een plankje te kunnen vastzetten waardoor u een stabiele seinsleutel krijgt. De beide schuin lopende wasknijper-delen voorziet u ook van een gaatje, waardoor boutjes met moeren(het liefst koper, omdat u hiermee een goede electrische verbinding maakt) plaatst. Deze beide boutjes met moeren, worden via twee losse draden verbonden met de aansluitpunten(IN-A en IN-B). De functie van de wasknijper/seinsleutel is eigenlijk het activeren(doorlaten) van de voedingsspanning. Afhankelijk van de activatie-tijd zal de generator een lange of een korte -toon weergeven. Indien u de wasknijper aantikt(1 seconde) met uw vinger ontstaat de korte en bij het ingedrukt houden ( 2 seconden of langer) ontstaat de lange toon. Via potentiometer(P1) kunt u het volume op de hoofdtelefoon regelen. Indien u de MORSE-code tabel (welke apart onder de schakeling is geplaatst) blindelings via de pieptonen welke u hoort, kunt vertalen naar zogenaamde SMS-tekst. Bent u geslaagd voor de training MORSE-code INTERNATIONAL, en zal de S.O.S. codering u bekend in de oren klinken zodat u direct actie richting hulpdiensten kunt nemen.

0229.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

0229a.png
Internationaal toegepaste MORSE-tabel.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster