Schakeling is geplaats op 07 augustus 2014

Eenvoudige regelbare Metronoom.

Wanneer u een overbekend Timer(555) Integrated Circuit, inzet als astabiele multivibrator(AMV) ontstaat een eenvoudige doch zeer betrouwbare metronoom. Als extra heeft deze metronoom een regelaar in de vorm van een potentiometer(P), waarmee u de frequentie van het TIKKEN hetgeen via de luidspreker(LS) hoorbaar gemaakt is kunt regelen. Dit regelbereik omvat een behoorlijk bereik, waardoor er enkele tikken tot veel tikken per minuut mogelijk zijn. De Astabiele MultiVibrator geeft pulsen aan de uitgang(pen 3) van het Integrated Circuit(IC1), welke via een transistor(T1) als hoorbare TIK(ken) via de luidspreker weergegeven worden. Omdat het stroomverbruik laag is, kunt u overwegen om batterij-voeding toe te passen. Daardoor is het goed mogelijk om bijvoorbeeld deze Metronoom tijdens een muziekles op tafel te plaatsen, zodat de cursist(en) een goede maatgever voorhanden hebben. Indien u een luidspreker met een lagere impedantie toe wenst te passen, dient u een serieweerstand met een 1 Watt vermogen toe te passen. U krijgt dan namelijk een juiste impedantie, waarbij er toch een relatief laag stroomverbruik aanwezig is.

0223.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster