Schakeling is geplaats op 04 augustus 2014

Eenvoudige blokgolf-generator voor puls-doeleinden.

Wanneer aan een blokgolf-spanning-puls niet te veel eisen worden gesteld aangaande regelen en instellen, maar wel universeel inzetbaar moet zijn voldoet deze schakeling. De opzet is super-eenvoudig, namelijk u gebruikt een Precisie Timer in de vorm van een Integrated Circuit(IC1). Dit Integrated Circuit heeft alles in zich, om met behulp van een paar frequentie bepalende componenten een keurige stabiele blokvormige spanning op de uitgang(pen 3) te genereren. De voedingsspanning waarop deze schakeling werkt, is ronduit breed te noemen. Vanaf 4,5 Volt tot 16 Volt is mogelijk, de stroomopname is minimaal waardoor batterij voeding een optie is. Omdat de waarde van de blokgolf op de uitgang, overeenkomt met de voedingsspanning kan met recht worden gesproken over een universeel toepasbare blokgolf-puls-generator. Stel u heeft een blokgolf-puls van 5 Volt nodig met een frequentie van 100 Hertz. Als voedingspanning gebruik u dan 5 Volt welke u eventueel via een 100 milliAmpére spanningsregelaar van ongeveer €0,40 rechtstreeks uit een hogere beschikbare spanning van een bestaande schakeling kunt halen. Via de tabel in de componenten-lijst ziet u dat de waarde van condensator(C1) 100 nF moet bedragen. Op aansluitpunt(BLOK-UIT) zal nu de gevraagde blokspannings-puls met een waarde van 5 Volt en een frequentie van 100 Hertz direct beschikbaar zijn. Er zijn vaak digitale schakelingen welke middels een pulssturing werken, deze schakeling kan dan veelal uitkomst bieden.

0221.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster