Schakeling is geplaatst op 26 januari 2005
Schakeling is aangepast op 15 mei 2014

Zelfhoudende alarmeringsschakelaar met 1µA ruststroom en geluidssignaal.

Deze schakeling maakt gebruik van "detectoren" welke in de vorm van 'gesloten'-contacten worden uitgevoerd. U kunt hierbij denken aan meerdere VERBREEK-microswitches in serie, of aan een gesloten beveiligingslus. Waneer de 'detectoren' intact zijn is de uitgang van de als "flipflop"-geschakelde NOR-poorten(ICA en ICB) HOOG en zal in deze toestand blijven zolang er tussen de aansluitpunten A en B een gesloten verbinding blijft. Wanneer nu de 'verbinding' tussen de aansluitpunten A en B wegvalt (ook al is het maar heel even), waarbij ook het doorknippen van een aansluitdraad van de 'detectoren' opgemerkt zal worden. Schakelt de uitgang van de 'flipflop' om naar LAAG. Dit heeft tot gevolg dat het relais(RY) zal aantrekken en daarmee de bel/zoemer(SIG) of een andere signalering in werking zal treden. Wanneer de flipflop het alarm heeft 'getriggerd' kan deze alleen worden uitgezet wanneer de verbinding tussen de aansluitpunten A en B weer helemaal gesloten is en daarbij ook de drukknop(S2) eenmalig ingedrukt moet worden. Via het 2e relaiscontact (aansluitklemmen OPEN, CENTRAAL, en DICHT) kan eventueel nog een extra signaal worden gegeven, waarbij het hoe en wat geheel vrij is. U kunt bijvoorbeeld kiezen dat er een LAMP aanspringt tijdens het alarm, of juist dooft. Omdat het een wisselcontact betreft, zijn er legio mogelijkheden. Let wel op, wat u gaat schakelen, omdat de relais-contanten wel geschikt moeten zijn. Een 220 Volt gloeilamp schakelen met een miniatuur-relais is wellicht vragen om moeilijkheden. De zelfhoudende functie van de schakeling is verkregen door de poorten(ICA en ICB) als 'flipflop' te schakelen. De 12 Volt voeding is niet kritisch en het gewenste vermogen hangt af van de signaalgever die u inzet.
0209.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster