Schakeling is geplaatst op 21 januari 2005
Schakeling is aangepast op 29 april 2014

Lichtdimmer voor gloeilampen tot 8800 Watt vermogen.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Deze Lichtdimmer is eenvoudig van opzet en mits aangesloten vermogen GLOEILAMPEN zijn breed toepasbaar. Deze lichtdimmer is NIET geschikt om lampen welke zijn voorzien van een transformator(laagspannings-verlichting) en/of spoel(TL-verlichten) te dimmen. Voor de in de schakeling gebruikte triac(TRI) kan een uitvoering met een lagere stroom dan de gebruikte 40 Ampére worden ingezet. Bekijk dan wel de verschillende datasheets aangaande verschillen in de aansluitingen. Omdat de triac(TRI) een relatief hoge stroom moet verwerken, is het van belang om deze van een geschikt koelelement(KTRI) te voorzien. De in het schema voorgestelde koeling is een uitvoering, welke eenvoudig op de triac kan worden geklemd. De wijze van koeling is geheel aan u, maar koelen is een MUST. De spoel(L1) en condensatot(C1) dienen voor de ontstoring. Bij een 'inductieve'-belasting zorgen de componenten R1 en C2 voor een RC-filter werking. Wanneer u de dim-functie afhankelijk wil laten zijn van het omgevingslicht, kunt u condensator(C3) vervangen door een proefondervindelijk vast te stellen type Lichtafhankelijke weerstand "LDR". LET OP: Het is vanwege de relatieve hoge stromen en 220 Volt wisselpanning welke door nagenoeg de gehele schakeling loopt van ZEER GROOT BELANG dat u op de veiligheid LET en een solide behuizing toepast.
0206.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster