Schakeling is geplaatst op 19 maart 2014

Miniatuur NOODVERLICHTING.
Deze schakeling zal indien alles 'normaal' is, de beide OPLAADBARE Nikkel Cadmium-batterijen(BAT2 en BAT2) welke in serie staan geschakeld rechtstreeks laden vanuit de 220 Volt netspanning. Wanneer de netspanning wegvalt (defecte zekering en/of uitval vanwege een stroomstoring) zullen de beide als NOODVERLICHTING werkende gloeilampen(LA1 en LA2) op gaan lichten. Werking van de schakeling: via de diode(D1) en condensator(C) zal de trafospanning worden gelijkgericht en afgevlakt. De op deze wijze verkregen gelijkspanning van 6 Volt, zullen de beide batterijen continu worden geladen via weerstand(R1) en diode(D2) met een stroom van 100 milliAmpére. De batterijen van 4 AH kunnen deze continu laadstroom goed aan, zonder te warm te worden. De spanningsval over diode(D2) veroorzaakt dat de basisspanning van transistor(T) normaliter hoger dan de emitterspanning zal zijn. Hierdoor zal de transistor(T) niet geleiden, waardoor de gloeilampen(LA1 en LA2) gedoofd blijven. Valt nu de netspanning weg, dan kan er via weerstand(R2) een basisstroom gaan lopen. Dit zorgt ervoor dat de transistor(T) gaat geleiden, met als direct gevolg dat de gloeilampen(LA1 en LA2) zullen oplichten. Wanneer de netspanning weer aanwezig is, zal de transistor(T) weer gaan sperren en doven de gloeilampen(LA1 en LA2) en zullen de batterijen(BAT1 en BAT2) weer geladen gaan worden. Nu denkt u waarschijnlijk, leuke schakeling maar gloeilampen van 2,5 Volt en 200 milliAmpére zullen niet veel licht geven in de duisternis van een wegvallende netspanning. Dat klopt, deze miniatuur NOODVERLICHTING is ook niet ontwikkeld om het eten op het gasfornuis verlicht te kunnen bereiden, of om een boek te lezen. Deze NOODVERLICHTING is echt noodverlichting, en is handig vanwege de miniatuur-uitvoering om op een strategisch gekozen plek(ken) te worden ingezet. Denk hierbij aan de meterkast, om een defecte zekering te kunnen vervangen zonder eerst een zaklamp of lucifer te hoeven ontsteken. Drukknop(S1) is toegevoegd om op ieder moment de werking te kunnen testen. Zoals u in de componenten-lijst kunt lezen is een kant en klare spanningsadapter, welke u in een wandcontactdoos kunt steken goed in te zetten, mits de secundaire spanning 4,5 Volt is. Indien u deze gebruikt, kunt u het netspannings-aansluit-chassisdeel en de transformator achterwege laten, en de secundaire spanningsdraden van de spanningsadapter aansluiten op de plek van de secundaire transformator-wikkeling op de print (of pas de print aan, kan dan behoorlijk kleiner). Wellicht heeft u als electronica-hobbyist nog ergens een kleine transformator liggen met een iets hogere secundaire spanning dan 4,5 Volt, deze kunt u dan inzetten VERGROOT dan wel de waarde van weerstand(R1) zodat er maximaal 100 milliAmpére laadstroom blijft lopen.
0194.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster