Schakeling is geplaatst op 3 januari 2005
Schakeling is aangepast op 3 februari 2014

OPGELET: op de meeste delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

4-kanaals lopend-licht (GELUID- of GENERATOR-gestuurd) met een maximaal vermogen van 4 x 1760 Watt.
Met deze schakeling is een GELUIDS- of GENERATOR-gestuurd lopend licht-effect te realiseren. Via Schakelaar(S) is tussen "GELUID" of "GENERATOR"-sturing te wisselen. Voor de 'GELUIDSSTURING' dient u een signaal(geluid en/of spraak) aan te sluiten op de Luidspreker-plug(INGANG) en de schakelaar in de stand GELUID te zetten. Via Potentiometer P1 kan de "loop"-snelheid van de op de chassidelen(LAMP1 t/m LAMP4) aangesloten kringen van (gloei)lampen geregeld worden. LET OP: PER LAMPEN-KRING MAG MAXIMAAL 1760 WATT BELASTING WORDEN GESCHAKELD. Het audiosignaal bepaald het 'omklappen' van de flip-flops in de Integrated Circuits(IC2 en IC3) waardoor de aangesloten lampen op het ritme van de muziek gaan "lopen". Voor het 'GENERATORSTURING' dient u de schakelaar (S in de stand GENERATOR te zetten waarna de beide poorten van het Integrated Circuit(IC1A en IC1B) de pulsen voor de sturing van de eerder genoemde "flip-flops" zullen geven, zodat de wijze van "lopen" een automatisch gegenereerd proces zal zijn. Potentiometer(P1) en een eventueel aangesloten audio-signaal op de aansluitplug(INGANG) hebben nu geen enkel effect. LED1 zal oplichten ten teken dat schakeling "in bedrijf" is en er een stuursignaal aan de "flip-=flops" aangeboden is. LED2 t/m LED5 lichten op wanneer de bijbehorende flip-flop van status wisselt, waardoor u direct kunt zijn hoe de lampen in de eventueel op afstand geplaatste LICHTBAKKEN daadwerkerlijk "lopen". De TRIACS(TRIA1 t/m TRI4) sturen de aansluitpunten(chassisdelen) van de lamp-kringen LAMP1 t/m LAMP4, en staan geschakeld als nulspanningsschakelaars. Indien u het MAXIMALE VERMOGEN als belasting per kanaal wenst in te zetten, is het raadzaam om de 4 TRIACT op een voldoende groot aluminium koelprofiel te plaatsen, waarbij u er goed op moet letten dat de TRIACS VOLLEDIG GEÏSOLEERD(ook de aansluitdraden) zijn bevestigd. Zorg er dan ook voor dat het koelelement dusdanig in een behuizing geplaatst is, dat de warmte welke de TRIACS produceren via luchtspleten eenvoudig kan worden afgevoerd. Wanneer u ongeveer 880 Watt belasting per kanaal wenst te gebruiken, is aparte montage op een koelprofile NIET nodig (luchtspleten in de kast, zijn altijd aan te raden. Omdat de TRIACS en de NETVOEDING vanuit dezelfde 220VOLT~ aansluiting worden gevoedt, kunnen storingspieken in de netspanning voor ongewenste effecten (oplichten lampen-kringen) tot gevolg hebben. Om dit te vermijden, kunt u de TRIACS en de Netvoeding via 2 verschillende voedingspluggen van 220 Volt~ voorzien. De netvoeding welke is gebruikt is een relatief eenvoudige HOOG-vermogen(ongeveer 2A)uitvoering, waarbij u transistor(T13) het beste op een koellichaam kunt monteren, omdat er toch aardig wat warmte moet worden gedispenseerd. Via de Instelpotmeter(P2) kunt u de afgegeven spanning inregelen, deze moet op ongeveer 5 Volt zijn om de stuurlogica goed te kunnen voeden.
0184.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

OPGELET: op de meeste delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteinde een lichtgroene vierkante vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster