Schakeling is geplaatst op 07 december 2004
Schakeling is aangepast op 23 januari 2014

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Tweepunts temperatuur-regeling met één IC.
Via deze schakeling heeft u een uitermate eenvoudig uitgevoerd systeem voor het automatisch IN- en UIT-schakelen van bijvoorbeeld een verwarmingselement in een aquarium/terrarium. Het hart van de schakeling is het U217B Integrated Circuit van TEMIC-semiconductor. Dit Integrated Circuit bevat een Nulspannings-schakelaar met instelbare helling voor het rechtstreeks triggeren van een TRIAC als vermogensschakelaar. Groot voordeel van dit Integrated Circuit is dat deze rechtstreeks uit het Lichtnet kan worden gevoed, waarbij er slechts een stroomopname is van 0,5 milliAmpére. Tel daarbij het minimale aantal externe componenten, waardoor een eenvoudige temperatuurregeling mogelijk is. De componentwaarden van deze schakeling geven u een temperatuur-bereik van ongeveer +15 ºC tot +30 ºC. Het gebruik van een NTC als temperatuur detectie-sensor, maakt de inzet van de schakeling flexibel. Wanneer u er voor zorgt dat de NTC voldoende buiten de behuizing steekt, en de omgeving rond de sensor vrij van obstakels is onstaat een juiste meting van temperatuur. Via potentiometer(P1) is de NTC-sensor re regelen in het eerder aangegeven temperatuur-bereik. Via De triac(TRI) schakelt u rechtstreeks de "belasting", hetgeen een verwarmingselement, pomp, en/of verlichting kan zijn. De totaal aangesloten belasting mag met de gebruikte triac maximaal 880 Watt zijn.
0181.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster