Schakeling is geplaatst op 10 december 2004
Schakeling is aangepast op 14 december 2013
Reactie/snelheid spel oftewel het overbekende VOLGEN van een bochtige SPIRAAL .

Deze schakeling is de electronica welke voor het Reactie/concentratie spel met de bochtige metalen spiraal kan worden gebruikt. De aansluitpunten A en B worden verbonden met de eigenlijke spiraal punt 'A' aan het begin of eind van de metalen spiraal. Aansluitpunt 'B' komt aan de ring met het stokje welke OM de spiraal zit en met de hand voortbewogen de spiraal moet molgen. De electronica is in hoofdzaak toegepast om een GELUID weer te geven of een LAMP te laten oplichten, wanneer de ring de spiraal raakt en er dus een FOUT is gemaakt. Schakelaar S1 is voor het kiezen tussen "hoorbare" of "zichtbare" fout-detectie. De "zichtbare"-detectie is simpel, wanneer de ring de spiraal raakt, gaat de lamp(LA) oplichten. De "hoorbare"-detectie maakt gebruik van twee als a-stabiele multivibrator geschakelde transistoren(T1 en T2), waardoor er via de luidspreker(LS) twee voortdurende wisselende tonen hoorbaar zijn, tot het moment de de schakeling GERESET is via schakelaar(S2). Schakelaar(S2) is de AAN/UIT-schakelaar van de batterijgevoede schakeling. Wanneer een batterij-voeding niet handig is, kunt u een eenvoudige netvoeding van 9 Volt met een stroom van ongeveer 200 milliAmpére ook goed inzetten.
0177.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster