Schakeling is geplaatst op 9 december 2013
Temperatuur bewaker via NTC.

Deze schakeling kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde temperatuur in een terrarium te bewaken, en indien de temperatuur onder die bepaalde waarde zakt een ALARM-signaal te genereren. Als temperatuur-sensor is een NTC-weerstand(NTC) toegepast, welke buiten de behuizing een verlaging van de temperatuur zal detecteren. Via instelpot(P) stelt u eenmalig de gewenste temperatuur(welke u fysiek met een thermometer) gaat meten in. Wanneer de temperatuur van de omgeving waarin de sensor actief is, onder de ingestelde waarde zakt, zal de oscillator welke rondom de transistoren(T3 en T4) is opgebouwd een signaal genereren. Via de transistoren(T5 en T6) zal dit signaal worden versterkt, tot een pulserend signaal welke via de luidspreker(LS) weergegeven zal worden. Op zich kan de luidspreker op verschillende plekken gemonteerd worden, om de eventuele bewoners van een Terrarium niet te storen in het dagelijkse ritme. De 12 Volt voeding is niet echt kritisch en is voldoende wanneer deze 150 milliAmpére kan leveren.
0173.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster