Schakeling is geplaatst op 30 oktober 2013
Electronische KAARS met uitblaasfuntie.

Deze schakeling valt onder de noemer, super simpel en LEUK voor op een feestje of iets dergelijks. Door van het knutselaarsvernuft wat menig electronica hobby´st bezit gebruikt te maken, kunt u een unieke en effectieve "Electronische Kaars" construeren. Deze Electronische kaars dient met een brandende lucifer te worden aangestoken, en kan net zoals een traditionele kaars uitgeblazen worden. Onder de schakeling ziet u een afbeelding van twee plankjes met daarop een constructie waaraan de gloeilamp is opgehangen. In het midden van de staande plank moet de Lichtgevoelige weerstand (LDR) van deze schakeling worden geplaatst. De printplaat en/of batterij kunt u onder de liggende of achter de staande plank verstoppen (hier komt een stukje creativiteit bij kijken). De werking van de schakeling is als volgt: Plaats schakelaar (S) in de AAN-stand(normaliter staat deze UIT om de batterij te sparen). Omdat de LDR precies achter de gloeilamp zit gemonteerd in de staande plank, zal wanneer er een brandende lucifer bij de gloeilamp gehouden zal worden de LDR worden belicht. Hierdoor verlaagt de weerstand van de LDR en zal de gloeilamp gaan branden. Doordat de gloeilamp brandt, zal de LDR in belichte toestand blijven en zal de gloeilamp keurig blijven branden wanneer u de lucifer weghaalt. Wanneer u tegen de gloeilamp blaast(via de zijkant, zoals het plaatje weergeeft), zal de gloeilamp wegschommelen van de LDR en doordat deze NIET belicht wordt dooft de gloeilamp en zal deze uitblijven totdat opnieuw een lucifer ontstoken wordt. Via de potentiometer(P1) is de gevoeligheid van de schakeling in te regelen. Wanneer u de houten planken bekleed met een dunnen stof, en dit goed strak aanbrengt, is de LDR keurig verstopt en schijnt er voldoende lucifer licht door de stof om de gloeilamp te kunnen ontsteken. Als transistor is een darlington gebruikt, omdat deze een versterkingsfactor heeft van 1000x.
0163.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

0163a.png
Zo werkt het UITBLAZEN van de KAARS.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.


Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster