Schakeling is geplaatst op 11 april 2013
Laagohmige ( 500..600 ohm) Microfoon voorversterker met een 200 X versterking.
Deze Microfoon-voorversterker voor Laagohmige microfoons, is conventioneel opgebouwd en heeft als kracht een grote uitstuurbaarheid en een zeer lage ruis. De maximale versterking ligt in de buurt van 200 MAAL. Afhankelijk van de gevoeligheid van de gebruikte microfoon (in het schema is een microfoon-kapsel gebruikt, u kunt echter ook een gewone laagohmige microfoon via bijvoorbeeld een 6,3 mm jack-plug op de schakeling aansluiten)kan de versterkingsfactor worden aangepast door variatie van de waarde van weerstand(R5). De gemiddelde waarde van 22 Kohm zal meestal voldoen en kan aangehouden worden. Omdat de impedantie-aanpassing op de ingang nauwkeurig is uitgevoerd, is de ruis zeer laag. Optimale resultaten worden met 500...600 ohm microfoons verkregen. Wanneer u bijvoorbeeld een 200 ohm microfoon bezit, kunt u deze gebruiken, door weerstand(R4) te verkleinen naar 220 ohm en condensator(C4) te vergroten naar 4,7 µF. Voor een perfecte ruis-verhouding, is het raadzaam om voor de weerstanden(R1, R2, R4 en R5) METAALFILM-uitvoeringen te gebruiken. Condensator(C4) dient dan NIET als elko-uitvoering maar als MKT-uitvoering worden gekozen, waarbij u middels parallel-schakelen de juiste capaciteit samen kunt stellen. Kenmerken van deze voorversterker: bij een ingangssignaal van 3,5 milliVolt(toptop) is bij maximale versterking een uitgangssignaal (op aansluitpunt UIT) van 800 milliVolt(totptop) verkregen. Om het maximale uitgangsniveau van 10 Volt(toptop) te krijgen, is een ingangssignaal van 50 milliVolt(toptop) nodig. In het frequentiegebied van 50 Hertz tot 100 kiloHertz bleek dit binnen 3 decibel recht te lopen. De schakeling gebruikt een gelijkspanning van 12 Volt, waarbij een paar honderd milliAmpére stroom voldoende is. .
0146.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
Ook staan er naast condensator(C4) in BLAUW uitgevoerde printbanen, welke op elk uiteinde een lichtgroen vierkant vlak hebben waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn de verbindingsdraden waarmee de SMD-condensator via doorgeboorde gaten met de layout-kant van de printplaat verbonden moet worden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster