Schakeling is geplaatst op 08 april 2013
Haardvuur-sfeer zonder open haard.
Velen missen de sfeer-effecten van een open haard, zoals het fraai oplichten van de vlammen. Echter een open haard zorgt ook voor veel werk en eventuele gevaren met betrekking tot de schoorsteen. Deze schakeling heeft als doel het simuleren van de fraaie vlammen van de open haard. Er zijn goede electrische "open haard"-varianten verkrijgbaar, welke een rood/oranje gloed produceren middels de onder de haard geplaatste gloeilampen. Echter de kenmerkende flakkerende vlammen ontbreken, deze schakeling lost dit op. De werking van de schakeling is eenvoudig: wanneer u de 220 Volt wisselspanning aansluit, zal condensator(C1) via weerstand(R3) en diode(D) worden opgeladen. Na enige halve perioden van de wisselspanning is de spanning over condensator(C1) groot genoeg zodat de diac(DIAC1) getriggert zal worden. Het triggeren van de diac, zorgt ervoor dat eveneens de thyristor(THY) kan worden getriggert. Hierdoor zal nu condensator(C2) plotseling worden opgeladen via diode(D). Bij de eerstvolgende nuldoorgang van de wisselspanning, zal de thyristor(THY) weer gaan sperren en een deel van de lading welke condensator(C2) inmiddels heeft vloeit via weerstand(R1) naar de condensator(C3) welke is opgenomen in het triggercircuit van de triac(TIAC). De frequentie waarmee condensator(C3) triggerpulsen naar de triac stuurt zal geleidelijk afnemen naarmate condensator(C2) zich ontlaadt. Hierdoor zal de ontsteekhoek van de triac steeds veranderen, dit zorgt voor een flakker-effect van de op aansluitpunt(LA) aangesloten gloeilamp(en). De voorgaande cyclus, zal zich steeds herhalen zodra condensator(C1) weer is opgeladen tot triggerniveau van de diac(DIAC 1). Opmerking met betrekking tot de componentkeuze, u dient er op te letten dat de maximale stroom welke de triac(TRIAC) mag hebben ongeveer 2 maal hoger dient te zijn dan het aangesloten vermogen (totale som in Watt van de aangesloten gloeilamp(en)). De gebruikte triac kan een gezamelijke keten van 240 Watt aan belasting zonder koeling goed aan. De werkspanning van de triac MOET 400 Volt zijn.
0144.png
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster