Schakeling is geplaatst op 05 april 2013
Krekel-sjirpgeluid-weergever.
Wanneer u op een zwoele zomeravond in een park op het gezon ligt te luisteren, zal vlak voor het ondergaan van de zon het Sjirpende-geluid van krekel als rustgevend in de oren klinken. Wanneer de herfst zijn intrede doet, is het snel gedaan met het rustgevende gesjirp van een krekel, om dat ze er dan gewoon NIET meer zijn. Sommigen vinden het rustgevende sjirp-geluid in die donkere periode een erg gemis. Deze schakeling is hiervoor de oplossing, omdat deze altijd(mits de batterij capaciteit heeft) het sjirpende krekel-geluid weer kan geven. Met behulp van één 4049 Integrated Circuit, kan een syntetische creatie van een krekel bewerkstelligd worden. De schakeling werkt met pulsvormige signalen, waardoor de krekel op grotere afstand waarneembaar is. Vanwege de CMOS-technologie van de schakeling is het stroomverbruik laag en zal de batterij het relatief lang kunnen uithouden, wanneer u hiervoor een oplaadbare uitvoering gebruikt is het helemaal ideaal. Zoals het u wellicht opgevallen is, bestaat de schakeling uit een zestal CMOS-inverters te weten de poorten(IC1A t/m IC1F). De NPN-transistor(T) dient als buffer en stuurtransistor voor de zoemer(Z). De schakeling is opgezet als een drietal astabiele multivibratoren(AMV), waarbij de 1e AMV bestaande uit de poorten(IC1A en IC1F) de 2e AMV bestaande uit de poorten(IC1D en IC1E)aanstuurt. De 3e AMV bestaande uit de poorten(IC1B en IC1C) bepalen de Sjirp-pauze-sjirp inval, waarbij condensator(C1) het tijdsbepalende onderdeel is. Via schakelaar(S) kan de schakeling AAN of UIT worden gezet. Vanwege zijn compacte afmetingen, is deze schakeling ook goed in te zetten als verassingselement, stel u wenst een persoon te storen bij het slapen gaan, dan kunt u de krekel-geluid-weergever in de slaapkamer)of tent of waar ook) verstoppen en AAN-zetten. De krekel zal Sjirpen - stil zijn - sjirpen - stil zijn. Dit kan een behoorlijk irritante situatie opleveren, maar goed de bedoeling van de schakeling is AANGENAAM te zijn en NIET STOREND. Wellicht is een stukje creativiteit hier op zijn plaats.
0142.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster