Schakeling is geplaatst op 11 februari 2013
Universele voorversterker.
Het universele aspect van deze schakeling, schuilt in het feit dat de voedingsspanning en versterking van de voorversterker binnen ruime grenzen kan worden gekozen/ingesteld. Het basisprincipe van de schakeling is een versterkertrap welke is opgebouwd rondom een PNP/NPN-transistorpaar(T1 en T2), waarbij de versterking via een instelbare terugkoppeling via instelpot(P) gevarieerd kan worden tussen ongeveer 8 tot 2000 keer. Het te versterken signaal (bijvoorbeeld afkomstig van een microfoon) sluit u aan op aansluitplug IN. Wanneer instelpot(P) op maximale weerstand ingesteld staat, is uiteraard de versterking het laagsten is de ingangsimpedantie ongeveer 150 Kohm. Staat de instelpot(P) op minimale weerstand, is de versterking maximaal en zal de ingangsimpedantie ongeveer 40 Kohm bedragen. Bij een uitgangsbelasting van 15 Kohm en een maximale voedingsspanning van 20 Volt, zal de maximaal te verkrijgen uitgangsspanning 1 Volt(effectief) bedragen. Bij een minimale voedingsspanning( 10 Volt) is dit gehalveerd tot 0,5 Volt(effectief). Het voorversterkte signaal is beschikbaar op aansluitplug UIT en kan direct aan een eindversterker toegevoerd worden.
0124.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster