Schakeling is geplaatst op 06 januari 2013
Regenalarmering met geluid.
Met name in de zomermaanden kan het voorkomen dat op een zonnige dag spontaan een regenbui valt. Veel huisvrouwen hangen de was buiten en raken volledig in de stress bij het signaleren van een regenbui, wanneer het vaak al te laat is. Deze schakeling is een nuttig hulpmiddel voor detectie van regen, waarbij de luidspreker geluid zal genereren hetgeen op zal vallen. Wanneer er geen regen valt zijn de beide sensor-vlakken (welke enige millimeter van elkaar staan) droog. Hierdoor liggen de beide ingangen van poort (IC1A) via weerstand (R1) aan de positieve spanning (wanneer schakelaar S1 gesloten is). De uitgang van poort (IC1A) is dan laag en de uitgang van poort (IC1B) is hoog. Via diode(D1) zal de als oscillator welke uit de poorten (IC1C en IC1D) bestaat blokkeren, waardoor de luisdpreker stil zal zijn. Wanneer er nu regendruppels tussen de beide sersor-contacten vallen en geleiding veroorzaken zal de weerstand tussen de sesoren sterk afnemen. Hierdoor daalt de spanning op de ingangen van poort(IC1A), waarna de uitgang van poort (IC1A) hoog zal worden. Als gevolg hiervan zal direct poort (IC1B) inverteren en als resultaat een lage uitgang krijgen. Omdat dit neerkomt op nagenoeg NUL, waardoor de blokkade van de oscillator via diode(D1) opgeheven zal worden. De oscillator geeft een blokgolf van ongeveer 400 Hertz. Via weerstand (R2) zal de transistor-combinatie (T1/T2) gestuurd worden. Hierdoor zal de in de collector-leiding van de transitor-combinatie opgenomen luidspreker(LS) een doordringende toon genereren. Er is voor batterijvoeding gekozen omdat de schakeling in rust ongeveer 2 microAmpére stroom opneemt. De relatief hoge impedantie van de luidspreker zorgt ervoor dat ook het stroomverbruik tijdens werking relatief laag is. Indien u niet aan een luidspreker met vereiste impedantie kunt komen, volstaat een serieweerstand om te compenseren(echter is het stroomverbruik dan wel hoger, hetgeen de levensduur van de batterij verkort). Schakelaar (S1) is toegevoegd om de schakeling UIT te kunnen schakelen bij geen gebruik. Het mag duidelijk zijn dat voor gebruik de schakelaar wel AAN-gezet moet worden, omdat anders een stortbui zelfs geen signaal produceert. De wijze van inbouw is volledig vrij, enige voorwaarde is dat de sensor-contacten wel regendruppels moeten kunnen opvangen.
0106.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden. Onder de blauwe streeplijn, staan een tweetal kamvormige printsporen welke in elkaar steken zonder elkaar te raken. Dit is de regensensor welke bijvoorbeeld bovenop de behuizing kan worden geplaatst en moet worden verbonden met de aansluitpunten A en B waarbij wie waar komt niet van belang is.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster