Schakeling is geplaatst op 01 december 2012
TRIAC toerenregeling voor wisselstroom-seriemotor.
Via deze schakeling is het toerental van kleine wisselstroom-seriemotoren (bijvoorbeeld handboormachines tot 600 Watt en dergelijke) traploos regelbaar. Het toerental kan door middel van de potentiometer (P1) ingesteld worden. Deze potentiometer bepaalt het tijdstip waarop de TRIAC getriggert zal worden. Wanneer het toerental daalt omdat er belasting optreedt met het gebruikt van de motor, dan zal de tegen-EMK van de motor afnemen. Hierdoor zal de spanning over de deelschakeling (R1,P1 en C4) stijgen en zal de spanning over condensator(C5) sneller op de waarde komen waarbij de DIAC de TRIAC zal gaan triggeren. Als gevolg hiervan neemt het toerental TOE, waardoor een stabilisatie van het toerental is gerealiseerd.
0102.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster