Schakeling is geplaatst op 16 april 2006
Schakeling is aangepast op 11 mei 2012
Instelbare gestabiliseerde netvoeding met maximaal 650 milliAmpère uitgangsstroom.
Deze netvoeding maakt van een LM723 stabilisator Integrated Circuit gebruik in plaats van de veel gebruikte spanninsstabilisatoren uit 78/79-serie. Het LM723 Integrated Circuit bevat intern een zenerdiode welke vanuit een ingebouwde stroombron van voeding wordt voorzien, De uitgang REF(pen 6 van het IC) levert 7,15 Volt. Eveneens is in het IC een verschilversterker aanwezig welke op de referentie-spanning (REF) aangesloten wordt. De geÏverteeerde ingang INV (pen 4) van het IC, is via een spanningsdeler bestaande uit weerstand(R3 en R4) aangesloten op de uitgang van de voeding. Via deze spanningsdeler wordt de gestabiliseerde uitgangsspanning ingesteld. Vanuit de in het IC aanwezige verschilversterker wordt een eveneens interne uitgangstransistor gestuurd, deze transistor kan maximaal ongeveer 100 milliAmpère stroom leveren op de OUT aansluiting(pen 10) van het IC. Via de stroom op OUT wordt de transistor(T1) gestuurd, welke als stroomversterker staat ingesteld. Omdat het IC intern ook nog is voorzien van een stroombegrenzings-transistor, via de CL en CS-aansluitingen(pen 2 en pen3) zal wanneer de spanningsval over weerstand(R2) groter wordt dan 0,65 Volt de uitgangsstroom niet verder toenemen. Op deze wijze is de netvoeding kortsluitvast te noemen. Zoals in de titel aangegeven is, omvat deze schakeling een instel-optie. De uitgangsspanning is iets te variŽren door de waarden van weerstand(R3 en/of R4) te veranderen, volgens de formule: R3 + R4 / R4 x 7,15 Volt (met de gegeven waarden) is de uitgangsspanning 13,11 Volt. De uitgangsstroom is iets te variŽren via de waarde van weerstand(R2) volgens de formule: Iuit(maximaal) = 0,65 / R2. Met de gegeven waarde is de maximale uitgangsstroom ongeveer 450 milliAmpère.
0079.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster