Schakeling is geplaatst op 05 mei 2012
Regelbare OPAMP-voeding 5,2...16 Volt / 400 milliAmpère.
Een vaak voorkomend nadeel bij voedingen welke voor Operational Amplifier-schakelingen gebruikt worden is dat beide spanningen (positieve en negatieve) afzonderlijk ingesteld moeten kunnen worden. Meestal worden dit soort voedingen als twee gelijken opgebouwd, dit betekent dat één van de twee(gestabiliseerde) voedingen met de 'emittervolgers' aan de nulkant liggen. Dit komt de stabiliteit en minimale ruis meestal niet ten goede. Deze opamp-voeding is volledig symetrisch opgebouwd. De transistoren(T1, T2 en T3) vormen hier de POSITIEVE voeding, en de complementaire transistoren(T4, T5 en T6) vormen de NEGATIEVE voeding. De beide zenerdioden(ZD1 en ZD2) vormen de referentie-dioden. Via potentiometer(P1) kan de voedingsspanning worden geregeld, omdat het een stereo-uitvoering is worden zowel de positieve als negatieve-voeding gelijk geregeld. De minimale in te stellen voedingsspanning is 5,2 Volt. De maximale voedingspanning bedraagt 18,8 Volt, maar komt vanwege de ongestabiliseerde begrenzing uit op 16 Volt. Met de gegeven componenten is het maximaal te dispenseren vermogen 6,5 Watt. Wanneer er een hoger vermogen verwerkt moet worden kunt u transistor(T1) vervangen door een 2N3055 type en transistor(T6) door een 2N6051 type. Met deze laatste twee vermogen-transistoren kan er ongeveer 100 Watt worden gedispenseerd.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!
0072.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster