Schakeling is geplaatst op 27 april 2012
Eenvoudige 12 Volt accu-contole.
Deze eenvoudig opgezette accu-controle schakeling, geeft aan dat de accu-spanning onder een vooraf ingestelde waarde is gedaald. De weergave is via een gloeilamp(LA) gerealiseerd. Wanneer het lampje(LA) oplicht is dit het teken, dat de accu om welke reden ook een lagere dan de ingesteld spanning afgeeft. Het hart van de schakeling zijn de zes HEX-inverter/buffer poorten welke zich in het Integrated Circuit(IC) bevinden. Via transistor(T) wordt de normale 12 Volt accuspanning, teruggebracht naar 5 Volt. Via deze 5 Volt voeding worden de gloeilamp(LA) en de als Schmitt-trigger geschakelde poorten(ICB en ICC) van voeding voorzien, ook de basisvoeding van het Integrated Circuit(IC) worden via pen 14 en 7 direct uit deze 5 Volt gehaald. Via instelpot(P) kan de accuspanning waarbij de lamp(LA) moet gaan oplichten worden ingesteld. Het beste onderspanning zo in te stellen, dat de auto welke via de accu start, nog net kan starten. Wanneer het spanningspotentiaal van de accu daalt, zal ook het potentiaal welke op de ingang (pen 1) van poort (ICA) staat lager worden. Wanneer deze onder het "1"-niveau daalt, zal er op een ingangen (pen 9,11 en 13) van de drie inverter-poorten (ICD, ICE en ICF) een "1"-niveau ontstaan. Hierdoor zal gloeilamp(LA) gaan oplichten. De Schmitt-trigger, welke is opgebouwd rond de poorten(ICB en ICC) waakt ervoor dat de signalering niet van een trage daling van de accuspanning afhankelijk is. De functie van de Schmitt-trigger is het doorschakelen van een stijgend niveau op de uitgang (pen 2) van poort (ICA). Deze schakeling functioneert zowel bij auto's met de MIN-pool of PLUS-pool aan massa. Door de eenvoudige opzet, is deze schakeling op diverse plaatsen eenvoudig in te bouwen, denk hierbij aan auto, motorfiets, boot....enzovoorts.
0065.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster