Schakeling is geplaatst op 26 april 2012
4-kanaals eenvoudig geluidsgestuurd lichtorgel, voor maximaal 2000 Watt belasting per kanaal.
Via de meeste gloeilampen-leveranciers zijn PAR38 lampen te koop, welke in vier kleuren leverbaar zijn. Dit soort lampen wordt vaak gebruikt bij lichteffecten in bijvoorbeeld een discotheek of iets dergelijks. Het hier beschreven 4-kanaals lichtorgel, zal de aangesloten verlichting per kanaal afhankelijk van de toonhoogte van de weergegeven muziek in meer of mindere mate laten oplichten. Dit lichtorgel is eenvoudig via een op de Tulp-bus(LS_IN) aangesloten geluidssignaal(welke direct van een luidspreker-uitgang van de versterker kan worden afgenomen)aan te sturen. Om het luidspreker-signaal geschikt te maken voor gebruik in het lichtorgel, is een 1:4 aanpassingstransformator(TR) gebruikt. Het signaal wordt na de transformator, via verschillende filters naar de gate aansluitingen van de vier Triac's(TRI1 t/m, TRI4) gebracht waarbij voor ieder kanaal een Potentiometer(P2 t/m P5) is toegevoegd om per kanaal de intensiteit te kunnen regelen. De filters zorgen dat het geluidssignaal in vier toondelen verdeeld wordt. De triac's welke als electronische lichtschakelaar dienst doen, zijn uitgevoerd als 10 Ampére types. Het maximale per kanaal aan te sluiten belastings-vermogen is 2000 Watt. De aansluitingen voor de gloeilamp-kringen(LA1 t/m LA4) kunnen het veiligst als een wandcontactdoos OP f IN de behuizing worden gebouwd. U kunt een gloeilampen-kring voorzien van een standaard 220V~ stekker, en eenvoudig op het lichtorgel aansluiten. Potentiometer(P1) is de totaal-regelaar voor het geluidssignaal.
OPGELET: omdat op bijna ALLE delen van deze schakeling de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt staat, dient u met de bouw goed op te letten, en dient u zorg te dragen voor een deugdelijke behuizing !!.
0064.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster