Schakeling is geplaatst op 20 april 2012
Automatische groot-/dim-licht omzetter voor de auto.
Onder bepaalde omstandigheden kan het voorkomen, dat wanneer u de auto bestuurd en u vanwege slecht zicht het GROOT-licht op uw auto voert u een tegenligger te laat opmerkt. Daardoor kan het gebeuren, dat u verzuimd om DIM-licht te gaan voeren, en daardoor uw tegenligger kunt verblinden. Deze schakeling, zorgt er voor dat wanneer u GROOT-licht voert het automatisch omschakeld wanneer een tegenligger gedetecteerd gaat worden. Verantwoordelijk voor de detectie is een lichtgevoelige-weerstand(LDR) welke aan de voorzijde van uw auto bevestigd moet worden. De schakeling bestaat uit een eenvoudig opgezette Schmitt-trigger welke voor het snel omklappen zorgt. Een extra transistor(T4) zorgt voor sturing van het 12 Volt autorelais, welke met behulp van de omschakel-functie tussen GROOT- en DIM-licht kan schakelen. Het relais, kunt u het beste zien als de schakelaar welke welke u normaal via de hendel bij het autostuur kunt bedienen. Werking van de schakeling is als volgt: zodra er licht van een tegenligger opgevangen gaat worden door de lichtgevoelige weerstand(LDR), zal het relais(RE) welke is opgenomen in de collector-leiding van transistor(T4) opkomen. Hierdoor schakelt de gevoerde verlichting om van GROOT- naar DIM-licht. Wanneer de tegenligger voorbij is, en de LDR niet meer belicht zal worden, valt het relais(RE) af en schakelt de verlichting weer om van DIM- naar GROOT-licht. Via de instelpot(P1) kan de gevoeligheid van de detectie ingesteld worden.
0059.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster