Schakeling is geplaatst op 17 april 2012
Metronoom met optische- en geluid-weergave.
Deze metronoom geeft zowel via een luidspreker als ook via een gloeilamp het rimte aan. De transistoren(T1 en T2) vormen een complementaire multivibrator. In de collector van transistor(T2) is een luidspreker(LS) met serieweerstand(R4) alsmede een gloeilamp(LA) geschakeld. Via condensator(C2) wordt de door de multivibrator afgegeven puls, zodanig bewerkt dat het waarneembaar geluid aangenaam is. Wanneer u een luidspreker met hogere impedantie dan 4 Ohm gebruikt, kan de serieweerstand (R4) worden weggelaten. De reden dat er voor een 4 ohm luidspreker is gekozen, komt voort uit een hoger afgegeven vermogen bij 4 Ohm dan bij een luidspreker van 8 Ohm. De metronoom dient als volgt te worden ingesteld: De potentiometers(P! en P2) worden eerst op maximale weerstand ingesteld, daarna kiest u door het verdraaien van potentiometer(P1) het gewenste LAAGSTE tempo. Nu kunt u via potentiometer(P2) het ritme van langzaam tot snel variŽren.
0054.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
OPMERKING: de condensatoren C1 en C2 zijn SMD-uitvoeringen, welke via draadjes vanaf de componenten-kant door de groene soldeervlakken(nabij het component)lopen om zo met de printspoor-kant te kunnen worden verbonden . Deze verbindingsdraadjes zijn BLAUW weergegeven, eveneens als de aansluitingen van de SMD-componenten.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster