Schakeling is geplaatst op 16 april 2012
Muggenziften via fluittoon-generator.
Insecten welke het vooral in de zomermaanden op bepaalde bloedgroepen hebben gemunt ook wel MUGGEN genoemd, genereren tonen met een frequentie van ongeveer 2000 tot 2500 Hertz althans de mannelijke variant(welke overigens NIET steken). De vrouwlijke variant van de MUG probeert zo veel mogelijk de mannelijke-variant te vermijden, en reageren sterk op de toon welke de mannetjes verspreiden. Met andere woorden, ze nemen de toon waar en verdwijnen. Omdat wij mensen niet van stekende en zoemende muggen houden, is deze schakeling ontworpen. Bijkomstig voordeel van de schakeling is, dat u wellicht een betere nachtrust zult ervaren. Via experimenteel onderzoek is vast komen te staan dat bij tonen met een frequentie boven 10000 Hertz, al het vliegend ongedierte wegblijft. Deze schakeling oscilleert op genoemde freqenties en maakt de tonen alleen voor het vliegend ongedierte waarneembaar via een 8 Ohm oortelefoon(OT). De potentiometer(P1) in de schakeling wordt gebruikt om de oscilatie van de generator in te stellen. De schakeling is dusdanig eenvoudig van opzet dat verdere uitleg overbodig is. Omdat de schakeling weinig stroom consumeert, is batterij-voeding goed mogelijk. Hierdoor kunt u de schakeling als mobiele muggenzifter eenvoudig inzetten. Verneemt u het zoemen van een mug, schakel het apparaat in en u slaapt heerlijk.
0053.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster