Schakeling is geplaatst op 13 april 2012
Ionisator voor een verfrissende en heilzame omgevingslucht.
LET OP !!! ZEER HOGE SPANNING 7500 Volt !!! LET OP
Deze schakeling verzorgt een sterkte concentratie van negatieve ionen in de omringende lucht. De verhoogde concentratie negatieve ionen geven een door de wetenschap aangetoonde heilzame werking op de mens. De schakeling kunt u het beste zien als een elctronische ionen-spuit, welke een productie van ongeveer 500000 negatieve ionen per kubieke centimeter (op een afstand van 1/2 meter gemeten) heeft. De opzet van de schakeling is eigenlijk een hoogspanningsgenerator in de meest eenvoudige vorm. De uit 27 dioden en 27 condensatoren opgebouwde spanningsverdubbelaar genereert uit de standaard 220V~ netspanning een negatieve spanning van 7,5 kiloVolt welke op een emitternaald aan de omgevingslucht afgegeven wordt. Als emitternaald (welke rechtstreeks aangeloten dient te worden op het aansluitpunt UIT) kan een normale stopnaald met het liefst een scherpe punt (uit een naaikist) worden gebruikt. LET OP!, de naald moet geheel vrij worden opgesteld, met andere woorden de naald mag alleen contact maken met de omringende lucht en zeker niet met de behuizing. Creativiteit met betrekking tot de opbouw is zeer gewenst. De printlayout welke is voorgesteld, is ruim opgezet aangaande component plaatsing en printsporen. Dit is nodig om spanningsoverslag te voorkomen. De opzet van de schakeling is dusdanig eenvoudig, dat we hier niet verder op ingaan. Wat wel van een zeer groot belang is, de zeer hoge spanning in de schakeling. Ondanks het feit dat de emitternaald zonder gevaar aangeraakt kan worden bij een in werking zijnde Ionisator, de tien weerstanden van 3,3 Mohm voor de emitternaald maken dat mogelijk. ALLES wat voor de tien weerstanden staat is LEVENSGEVAARLIJK, wanneer de netvoeding van de schakeling is aangesloten op een stopcontact. De schakeling dient ook in een volledig uit kunststof bestaande behuizing te worden ondergebracht, waarbij de emitternaald wel VRIJ van de behuizing moet zijn. Gebruik van de Ionisator: de ionisator moet op een plek worden geplaatst welke voldoende vrij van belemmering is om de negatieve ionenstroom aan de omgevingslucht af te geven. Ook is het belangrijk om de ionisator niet voor lange tijd vlakbij u te plaatsen, de ionisatie geeft namelijk ozon-vorming als bijwerking. Bij inademing van grote hoeveelheden ozon, zullen de slijmvliezen van een mens gaan irriteren. Grote hoeveelheden ozon, kunnen voor astma-patiŽnten zeer gevaarlijk zijn. De emmitternaald dient van tijd tot tijd schoongemaakt te worden, wanneer de punt van de emitternaald bol gaat worden, zal het effect van de Ionisator sterk achteruit gaan. De emitternaald dient dan vervangen te worden. Omdat geproduceerde negatieve ionen niet zichtbaar is de werking van de schakeling op die wijze niet controleerbaar, echter wanneer u de vingers nat maakt en deze vlak bij de emitternaald houdt (net niet aanraken) dan is een de ionenwind voelbaar.
0049.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster