Schakeling is geplaatst op 02 april 2012
Symetrische voeding.
Het is mogelijhk om een symetrische voeding te contrueren door gebruik te maken van twee instelbare spanningsregelaars en een OpAmp, waarbij een stroom van 1 Ampère kan worden geleverd. Het principe van deze schakeling berust op de situatie, dat wanneer één van de twee instelbare spanningsregelaars(IC1 of IC2) in de stroombegrenzing, dan daalt eveneens de spanning van het andere. Hierdoor blijft de uitgangsspanning toch symetrisch. Deze schakeling bestaat uit een positieve(IC1) en een negatieve(IC2) instelbare spanningsregelaar welke onafhankelijk van elkaar via de potmeters(P1 en P2) instelbaar zijn. Wanneer u dit wenst, is het via deze schakeling ook mogelijk om een dubbele Asymetrische spanning te laten leveren. Omdat een symetrische uitgangsspanning met betrekking tot de werking, beter te begrijpen is, gebruiken we dat. De spanning op het knooppunt van de weerstanden(R1 en R3) zal NUL Volt bedragen, zolang de positieve als ook de negatieve uitgangsspanning EXACT gelijk zijn. Wanneer door één of andere oorzaak de positieve spanning hoger, dan verlaagt het nulpotentiaal van de positieve instelbare spanningsregelaar(IC1). Dit gebeurt omdat omdat de uitgang(pin 6) van de OpAmp(IC3) in negatief opzicht verandert. Daardoor zal de uitgangsspanning weer naar de oorspronkelijke waarde teruggeregeld worden. Als IN- en UIT-gangsspanning zijn in de schakeling vastgestelde waarden gebruikt, echter mag de maximale ingangsspanning gelijk zijn aan de maximale voedingsspanning (36 Volt) van de OpAmp(IC3). De beide instelbare spanningsregelaars kunnen maximaal 40 Volt verwerken. De laagst mogelijke uitgangsspanning wordt eveneens door de laagst mogelijke uitgangsspanning van de instelbare spanningsregelaars bepaald, voor de hier gebruikte types is dat 5 Volt.
0043.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster