Schakeling is geplaatst op 16 maart 2012
Eenvoudige Quizmaster.
Deze eenvoudige Quizmaster, maakt gebruik van een stuur- en blokkeercircuit. Het stuurcircuit omvat een drukknop welke na indrukken door de desbetreffende quiz-kandidaat bij de Quismaster een bijbehorende gloeilamp LAAT branden. Zodra een kandidaat heeft gedrukt, treedt het blokkeer-circuit in werking, welke alleen de Quizmaster op kan heffen via een drukknop. Voorbeeld: Kandidaat 1, drukt op drukknop(S1) direct zal de thyristor(TH1) gaan geleiden en de aangesloten gloeilamp(LA1) doen oplichten. Over weerstand(R3) zal een spanning van ongeveer 1 Volt vallen, waardoor transistor(T1) zal gaan geleiden. De spanning welke nu op meetpunt X staat is 0,3 Volt. De overige thyristoren kunnen NIET in geleiding gebracht worden, omdat de spanning op de kathoden van de thyristoren HOGER(ongeveer 1Volt) is dan de gate-spanning. Om de op deze wijze ontstane blokkering op te heffen, dient drukknop(S5) eenmalig ingedrukt te worden, waardoor de voedingsspanning van 7 Volt eventjes wordt onderbrokken. Wanneer u aan vier quiz-kandidaten NIET voldoende heeft, kunt u het aantal kandidaten eenvoudig uitbreiden, door per extra kandidaat: een drukknop(MAAK), Thyristor, en gloeilamp toe te voegen. Aangezien er maximaal één kandidaatkring in werking kan treden, is een voeding van 7 Volt / 100mA. ruimschoots voldoende. De gebruikte thyristoren hebben een ontsteekstroom van 5 mA, indien u thyristoren met een ontsteekstroom lager dan 3 mA gaat gebruiken pas dan de waarde van weerstand(R1)aan naar 1,5 Kohm. Om het geheel in een leuke verpakking te gieten, kunt u de voeding + electronica + lampjes + S5 in een kastje plaatsen, welke de quiz-master voor zich op tafel heeft staan. Voor iedere kandidaat, hoeft alleen maar een drukknop beschikbaar te zijn. De uitvoering van deze drukknop, is geheel toevertrouwd aan uw creativiteit. Een opvallende knop, doet het altijd goed tijdens een quiz, waarbij de quizmaster alle touwtjes in handen heeft.
0030.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster