Schakeling is geplaatst op 12 maart 2012
Automatisch parkeerlicht met LDR detectie voor auto's.
Een handige functie van de hedendaagse auto's is dat deze is voorzien van een parkeerlicht, hetgeen parkeren op een donkere plek een stuk veiliger voor het overige verkeer maakt. Bij de meeste auto's ontsteekt u het parkeerlicht door de contactsleutel in een bepaalde stand te plaatsen. Deze schakeling maakt gebruik van een lichtgevoelige weerstand(LDR) als donker/licht detectie, en schakelt indien het omgevingslicht minder gaat worden AUTOMATISCH het parkeerlicht is. Deze schakeling is dermate universeel van opzet dat het zowel voor 6V als 12V accusystemen geschikt is, het enige wat dan belangrijk is, de waarde van de spoelspanning van het te gebruiken RELAIS. De schakeling gaat uit van het meest gangbare 12 Volt. De gevoeligheid van de licht/donker-situatie is regelbaar via de potentiometer(P1), op deze wijze kunt u het systeem geschikt maken voor nagenoeg iedere situatie. Schakelaar(S) is aangebracht om de schakeling UIT/AAN te kunnen zetten, indien u bijvoorbeeld de auto in de garage heeft geplaatst. Wanneer het donker is, zal de LDR minder licht opnemen, waardoor de weerstandswaarde groter is. De hoeveelheid spanning over de LDR zal hierdoor toenemen, wanneer de doorslagspanning van de transistoren(T1 en T2) bereikt is zullen deze gaan geleiden en zal het relais(RE) aantrekken. Zodra het licht begint te worden en de LDR meer licht kan opnemen waardoor de weerstandswaarde daalt en de spanning over de LDR zal afnemen zullen de transistoren(T1 en T2) weer in spertoestand komen en het relais(RE) afvallen. Het schakelcontact van het relais wordt rechtstreeks aangesloten op het in de auto aanwezig/of te plaatsen parkeerlicht. Om te voorkomen dat het parkeerlicht steeds IN/UIT geschakeld wordt, tijdens voorbij rijden van een voertuig, dient u de LDR (of de gehele schakeling) dusdanig in de auto te plaatsen dat deze niet eenvoudig door een passerend voertuig belicht kan worden.
0027.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster