Schakeling is geplaatst op 17 oktober 2003

Schakeling is aangepast op 10 februari 2012

Scorebord met gloeilampjes uitlezing voor handmatige bediening.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

De schakeling heeft een ingebouwde netvoeding, welke voldoende stroom kan leveren voor de besturingslogica en de uit gloeilampjes opgebouwde uitlezing. Schakelaar S13 is de AAN/UIT schakelaar. De voeding voor de gloeilampjes welke in groepen van 4 in serie geschakelde lampjes zijn opgebouwd, komt rechtstreeks vanuit de gelijkgerichte 24 Volt lijn. De voeding voor de besturingslogica loopt via een zenerdiode(ZD1) en gebruikt 10 Volt. De vier NOR-poorten van (IC1) verzorgen samen een constant HOOG welke aanwezig is op de CLOCK-ingangen(poort 1) van de IC's 2,3,4 en 5. Bij iedere druk op één van de TEL-druknoppen (S1 t/m S4) zal de DISABLE clock-ingang van het bijbehorende decade teller en 7-segment driver IC 2 t/m 5 hoog maken, waardoor de uitlezing met 1 verhoogd zal worden. Om de uitlezing een waarde weer te laten geven moeten één of meerdere schakelaars (S5 t/m S8) GESLOTEN zijn, indien een van deze schakelaars OPEN staat zal de bijbehorende 7-segments uitlezing NIET oplichten. Op deze wijze kan een flexibel scorebord met betrekking tot uitlezing gemaakt worden. De tellers zullen automatisch na TIEN-telfuncties weer bij het eerste beginnen. Om één of meerdere tellers te resetten, volstaat het éénmalig indrukken van schakelaar (S9 t/m S12). De segment-uitgangen van de IC's 2 t/m 5 sturen via een basisweerstand de bijbehorende transistor (T1 t/m T28) in geleiding, waarna de daarop aangesloten serie van 4 gloeilampjes zal oplichten. Via dit scorebord kunnen standen van 0 : 0 t/m 99 : 99 gerealiseerd worden.

0005.png
Klik op afbeelding om gehele schakeling te zien.

OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!

Klik op de COMPONENT-LIJST knop, voor een componenten overzicht
De component informatie, is voornamelijk afkomstig uit het leveringsprogramma van Farnell (www.farnell.com) tenzij anders aangegeven.
OPGELET: op delen van deze schakeling staat de levensgevaarlijke spanning van 220 Volt, Pas op met de bouw en zorg voor een deugdelijke behuizing !!
0005.png

layout.png
De afbeelding geeft de printplaat weer, gezien bovenop de componenten. De rode lijnen zijn de printbanen welke zich aan de onderkant(soldeerzijde) bij een standaard print bevinden.
Ook staan er één of meerdere BLAUWE printbanen, welke op elk uiteinde een lichtgroene vierkante vlak heeft waarna de banen als rode printbanen verdergaan. Dit zijn doorverbindingen welke handmatig op de componentenkant van de printplaat aangebracht moeten worden.

Tussen het uitlezing en besturings-gedeelte is een dikke grijze horizontale streep geplaatst, deze geeft aan dat de print uit twee delen opgebouwd moet worden. Om nog flexibeler te zijn, kan er ook worden gekozen op de gloeilampjes van het uitlezings-deel in bijvoorbeeld een houten plaat te monteren en deze middels een flexibele kabel met de besturingsprint te verbinden. Om die reden, heb ik boven iedere transistor een groen slodeervlak geplaatst, welke middels een blauwe lijn naar het slodeervlak van de bijbehorende lampjes-groep loopt. Welke uitvoering u ook wenst te maken, flexibiliteit is binnen deze schakeling goed mogelijk. De twee rechthoekige vlakken welke tussen het tweede en derde digit staan, zijn decoratief en geven de dubbele punt aan tussen de twee partijen.

Terug naar index

Terug naar de homepage

Email deWebmaster